ТЕМА: Панас Мирний – корифей української прози. Історія створення роману « Хіба ревуть воли, як ясла повні?»

 

Мета: Розкрити етапи творчого шляху Панаса Мирного та історію написання роману « Хіба ревуть воли, як ясла повні?» та основні питання теорії літератури

 

Панас Мирний – літературний псевдонім Панаса Яковича Рудченка, якого літературознавці називають корифеєм (  талановитим майстром ) української прози.

Панас Рудченко народився 13 травня 1849 р. в м. Миргород на Полтавщині в родині бухгалтера повітового казначейства. Після кількох років навчання у Гадяцькому повітовому училищі чотирнадцятирічний Панас йде на роботу. З 1863 року починається його служба. Так минули перші вісім літ в невеликих містечках Полтавщини. На цей час припадають перші літературні спроби     П. Рудченка. Це були і праці-дослідження фольклору, і поезії.

Письменник першим в українській літературі створив великий епічний твір – роман. І не один. Першим заглибився у психологію своїх персонажів в середовищі, тобто створив соціально-психологічний твір.

Справжню письменницьку славу принесли Панасу Мирному два великі романи - « Хіба ревуть воли, як ясла повні?» та « Повія». Здобули прихильність читачів повісті « Лихі люди», « Лихо давнє  й сьогочасне», оповідання « Морозенко» та драма « Лимерівна ».

В основу створення роману « Хіба ревуть воли, як ясла повні?» лягла почута письменником від візника розповідь про полтавського розбійника Василя Гнидку. Під враженням від почутого письменник написав нарис « Подорож з Полтави до Гадяча»             ( 1872 р.).

Нарис – невеликий прозовий художньо-публіцистичний твір, в якому автор зображує взяті з життя факти, події, людей.

 

Влітку1872 року Панас Мирний пише першу редакцію повісті « Чіпка» з деякими зауваженнями, які дає брат Іван Білик, відомий літературний критик і публіцист. Через рік з-під пера письменника виходить друга редакція повісті. Згодом були ще кілька. Над четвертою і п’ятою редакціями Панас Мирний працював разом із Іваном Біликом. Твір мав назву « Пропаща сила».

1875 року твір було закінчено, і його назвали « Хіба ревуть воли, як ясла повні?» ( назва – давнє українське прислів’я).

Проте Емський указ і валуєвський циркуляр унеможливили його друкування в Україні. Тому твір вперше вийшов у 1880 році в Женеві. У 1905 році вийшло окреме видання в Києві.

За жанром твір – соціально-психологічний роман.

 

Соціально-психологічним романом називається твір, в якому суспільно значущі події і соціальні процеси передаються шляхом розкриття психології героїв, їх думок, прагнень і переживань.    

                        

Основними рисами жанру роману є:

-         зображення людини в складних формах життєвого процесу;

-         багатоплановість сюжету;

-         охоплення долі ряду дійових осіб;

-         великий часовий розмір.

Роман складається із чотирьох частин –( композиція твору):

-         дитинство і юність Чіпки;

-         100-річна історія села Піски;

-         складна доля селянина-бунтаря;

-         трагедія Чіпки.

 

Композиція- це зумовлена змістова побудова літературного твору, розміщення і співвідношення його складових частин, прядок розгортання подій і розстановка персонажів.

 

До композиції твору входять описи зовнішнього вигляду та портрети персонажів, діалоги, монологи, описи природи, авторські відступи тощо.

 

Тема роману « Хіба ревуть воли, як ясла повні?» - зображення життя та боротьбу українського селянства проти соціального гноблення, зокрема кріпосництва та його залишків, напередодні і під час реформи 1861 року.

 

Сюжет роману – це складні конфлікти, взаємини між персонажами, події, в ході яких розкривається зміст твору, характери персонажів, авторське ставлення до них.

Сюжетна лінія роману – це ряд подій та вчинків, через які розкрито формування характерів, історія життя персонажів.

У романі « Хіба ревуть воли, як ясла повні?», як і в інших великих творах, є основні та другорядні сюжетні лінії.

Основні та другорядні сюжетні лінії роману:

-         рід та життя Чіпки;

-         рід та життя Максима Гудзя;

-         історія життя Грицька та Христі;

-         життєпис панів Польських та історія села Піски.

Проблематика твору:

- народна мораль;

- батьки і діти;

- добро і зло;

- земля і достаток;

- кріпацька неволя;

- «пропаща сила»;

- становище жінки в родині;

- любов і сімейне щастя.

 

Домашнє завдання

Прочитати роман « Хіба ревуть воли, як ясла повні?» і написати твір-роздум  « Порівняльна характеристика Чіпки та Грицька».

Надсилати на Вайбер 0684018103 до 29.10.20.

Невиконане завдання буде оцінено негативно.

 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога